5 SPEERPUNTEN VAN PLAATSELIJK BELANG BERGENTHEIM 

Vraag je een willekeurige Bergentheimer wat het Plaatselijk Belang nou doet dan kom je er achter dat er voor de meeste mensen een beetje honds luchtje aan zit.

“Uhm, hebben gezorgd dat er depodogs zijn gezet en dat er nu honden uitlaatstroken zijn”? Het werk van Plaatselijk Belang blijkt nogal gehuld in nevels met een mestaroma.

Afgelopen donderdagavond ontworstelden ze deze walm en lieten de voorzitter en secretaris zien waar het PB echt voor staat. Op de braderie stonden ze naast een bord  met daarop een aantal speerpunten waarvoor PB zich de afgelopen tijd heeft ingezet. Dat zijn niet alleen zaken waar ons dorp het van moet hebben, ze zijn ook heel nauw met elkaar verweven.

pagina_afbeeldingen/5speerpunten_PB_Bergentheim.jpg

Punt 1 : WONINGBOUW

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Mariënberg, worden er in ons dorp geen kavels uitgegeven waarop de enthousiaste bouwer zelf zijn eigen huis kan zetten. Een echt betaalbare starterswoning hoort tot een zeer zeldzaam soort en moet je in ons dorp met een vergrootglas zoeken. Dat is niet alleen vervelend voor de jeugd hier, maar zorgt er ook voor dat ze vertrekken naar omliggende plaatsen. En als deze trend niet wordt stopgezet zal Bergentheim langzaam maar zeker vergrijzen. En waar blijft het PB in dit verhaal? Nou, zodra de mogelijkheid zich maar even aandient, zorgen zij ervoor dat de wethouders dit probleem weer te horen krijgen. Ook worden er gesprekken met Roosdom Tijhuis gevoerd om weer beweging te krijgen in de stilstaande kavelmarkt.

Punt 2: Buurtcentrum

Dit is zo langzamerhand een troetel- en zorgenkindje geworden. Er is animo voor, er is een geschikt gebouw en PB probeert deze twee sporen zo te verbinden dat er een mooie Buurttrein op kan lopen. De wethouders vinden het ook een prima plan, maar plaatsen  wel een aantal rode seinen. Het is mooi dat er NU genoeg mensen zijn die graag gebruik willen maken van zo’n centrum. Prachtig dat er NU meer dan genoeg vrijwilligers zijn. Maar…het is natuurlijk wel een investering die over tien jaar NOG moet lopen als een zonnetje. Het plan dat PB hierover op papier heeft staan is bijna een trilogie, maar zal nooit voldoende onderbouwd kunnen worden als ( zie punt 1) de jongeren wel weg moeten trekken om betaalbaar te kunnen wonen.

Punt 3: Duurzaamheid

Op de laatste PB jaarvergadering heeft een oud plaatsgenoot ons in een uur tijd een aantal mogelijkheden laten zien waardoor dorpen in de toekomst er voor kunnen zorgen niet meer, of in ieder geval veel minder afhankelijk te zijn van de energiebonzen. Daardoor zou Bergentheim een zelfredzaam dorp kunnen worden. Ook dit mag zich nog steeds volop verheugen in Plaatselijk Belangs belangstelling.

Punt 4: Verkeersveiligheid

Hierin wordt samengewerkt met de scholen en de meeste inwoners hebben er wel mee te maken gehad. Denk aan de duim bij goed gedrag en de rode kaart bij een te hoge snelheid. En de drie PB’s hebben natuurlijk niet voor niets het Buurtlabel voor Veilig Verkeer gekregen.

Punt 5: Station

Een heet Bergentheims hangijzer. Want wat zouden we allemaal weer graag een station, nou ja, desnoods een halte, terug hebben. De mogelijkheid is nog steeds niet definitief in het afvalputje verdwenen. En zolang de kans bestaat zal het PB deze regelmatig oppoetsen en weer bij de diverse Wethouders in het zicht hangen. Maar ook bij dit punt geldt dat als ons dorp langzaam maar zeker achteruit kachelt wat inwoneraantal betreft, de noodzaak van zo’n halte/station natuurlijk ook verbleekt.

Als u deze 5 speerpunten van het Plaatselijk Belang eens doorleest en op u in laat werken, dan begrijpt u wel dat het hier niet meer gaat om een groepje hobbyisten “die wat voor het dorp willen doen”.

Het gaat wel een verdiepinkje hoger. Kunt u zich vinden in Plaatselijk Belangs schijf van vijf? Laat het hen merken en wordt voor 7 euro per jaar lid. Samen op de bres voor Bergentheims belangen.

pagina_afbeeldingen/Braderie_PB_Bergentheim_2015.jpg

<< Terug naar overzicht

Deze website is gerealiseerd door GDL Media