Gemeenten kiezen voor integrale jeugdgezondheidszorg


De gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst brengen vanaf 1 april 2013 de totale jeugdgezondheidszorg (JGZ) onder bij GGD IJsselland. Deze samenvoeging waarborgt de samenhang van de preventieve JGZ voor kinderen van 0 tot 19 jaar.
Op dit moment gaan kinderen van 0 tot 4 jaar naar het consultatiebureau van Carinova. De jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 4 tot 19 jaar ligt in handen van GGD IJsselland. Het voordeel van één organisatie voor de preventieve zorg voor kinderen van 0 tot 19 jaar is dat er zonder onderbreking en overdracht een ‘doorgaande lijn’ is voor vragen en problemen, die kunnen ontstaan bij het gezond opgroeien en opvoeden. Ouders hebben vanaf april 2013 te maken met één herkenbare organisatie voor preventieve jeugdgezondheidszorg voor hun kinderen.
Bereikbaar
GGD IJsselland heeft voor de samenvoeging van de jeugdgezondheidszorg een ondernemingsplan JGZ voor de jaren 2013 – 2017 opgesteld met de titel ‘Flexibel, alert en in verbinding’ . Uitgangspunt is dat de jeugdgezondheidszorg alle kinderen in beeld heeft en kan begeleiden bij het gezond opgroeien. Daarbij wil de Jeugdgezondheidszorg haar aandacht vooral richten op kinderen die dit het meest nodig hebben. De taken van de jeugdgezondheidszorg worden meer flexibeler en gericht ingevuld. Alle kinderen worden nog steeds op vaste momenten onderzocht . Daarnaast kunnen ouders van gezonde kinderen van andere diensten gebruik maken dan ouders van kinderen die meer zorg en aandacht nodig hebben. De JGZ wil ouders meer keuzevrijheid bieden. Er wordt ook meer samenhang aangebracht met ontwikkelingen binnen het centrum voor jeugd en gezin (CJG).
In het ondernemingsplan is onder meer te lezen dat het aantal consultatiebureaus vanaf 2014 wordt teruggebracht. Dit is noodzakelijk om de Jeugdgezondheidszorg betaalbaar te houden.
In iedere gemeente blijft een consultatiebureau bereikbaar, de reisafstand kan wel toenemen. De consultatiebureaus worden zo ingericht dat er sprake is van meer service en ruimere bezetting en openingstijden. Dat geeft ouders meer keuzemomenten.
Voor de gemeente Hardenberg betekent dit dat het aantal consultatiebureaus wordt teruggebracht van zes naar twee. Het is nu nog niet bekend welke bureaus blijven. De GGD IJsselland kiest in het ondernemingsplan voor de locaties in Hardenberg (Baalderveld) en Slagharen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg geeft de voorkeur aan Dedemsvaart en Hardenberg. De gemeenten en GGD gaan nu samen de plannen verder uitwerken. Per 1 januari 2014 moet duidelijk zijn welke consultatiebureaus open blijven. De gemeente kan er ook voor kiezen om meer consultatiebureaus open te houden, maar hiervoor moet dan wel worden bijbetaald.
Bij de overgang zullen medewerkers van Carinova hun baan behouden en in dienst komen bij de GGD IJsselland.
Goede start in Hardenberg
“Door de komst van het Centrum voor Jeugd en Gezin is er al langere tijd een ontwikkeling gaande dat we steeds meer de gezinnen opzoeken op bijvoorbeeld de school of peuterspeelzaal. Ook nu willen we liever ons geld besteden aan de kinderen dan aan een gebouw. Ik begrijp dat het voor ouders vervelend is om wat verder te moeten rijden naar het consultatiebureau, maar daar staat wel tegenover dat de bureaus die geopend blijven, veel ruimere openingstijden hebben. Dat maakt het makkelijker om een afspraak te maken. En dat is wel prettig in een tijd waarin vaak beide ouders werken”, aldus wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg. “Het Centrum voor Jeugd en Gezin is op allerlei plekken te vinden in de Hardenbergse samenleving; op de scholen, bij de kinderopvang, maar ook op de website www.cjghardenberg.nl en telefonisch is het CJG bereikbaar. Zo hebben ouders steeds een herkenbaar punt waar ze terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden. Dat draagt bij aan een goede start voor onze kinderen.”

<< Terug naar overzicht

Deze website is gerealiseerd door GDL Media