JAARVERGADERING PLAATSELIJK BELANG BERGENTHEIM

Natuurlijk weten de meesten van u dat er een jaarvergadering is gehouden op 15 april. De secretaris zal daar ongetwijfeld de notulen van op de site zetten. Ik pik gewoon de krenten uit deze vergaderpap en laat u zo zien wat u allemaal gemist hebt.

Op de eerste plaats zijn dat natuurlijk de “gewone” dingen die op alle jaarvergaderingen langskomen zoals: het jaarverslag en de kascontrole. Bij het laatste punt kreeg Wilma Olthof een extra veer op de daarvoor bestemde plek gestoken, omdat ze niet alleen de financiën keurig op orde had, maar ook een prima sluitende begroting voor het komende jaar op tafel heeft gelegd. Iets wat geen kleinigheid is in een tijd waarin BEZUINIGEN en MINDER GELD stopwoorden zijn geworden.

Daarna kwam JOG aan de beurt. Ik dacht even dat het een koosnaampje voor Jan Schutte was, maar hij maakte al gauw duidelijk dat J(jeugd)O(op)G(gewicht) nu door het leven gaat als Gewoon Gezond Bergentheim. Geen overbodige werkgroep, want volgens de  cijfers van de GGD ziet het er op dit punt niet vrolijk uit voor ons dorp. Er wordt niet alleen teveel gerookt en alcohol ingenomen ( ook onder de groep 12-15 jarigen), maar we scoren ook hoog op de  overgewicht- en eenzaamheidsmeter. Met als klap op de vuurpijl een   10 jaar kortere levensverwachting voor de gemiddelde Banthummer. Korter dan wie? Nou, dan bijvoorbeeld een inwoner van Dalfsen. Nu kunnen we natuurlijk massaal naar Dalfsen emigreren, maar als we onze slechte eet-, drink- en rookgewoonten meenemen zet dat geen zoden aan de dijk. Deze werkgroep is de paraplu waaronder veel mensen en instanties schuil gaan, die allemaal proberen ons op het juiste (gezondheids)spoor te zetten. Wij mogen dan op dit punt een beetje sukkelen en achterlopen, deze werkgroep loopt wel voorop en kan nu voor andere plaatsen een voorbeeldfunctie hebben.

 

home/johantenbrinke.jpg 

Daarna was het tijd voor de presentatie over DUURZAAMHEID door Johan ten Brinke. Hij laat ons zien hoe in het Noorden van het land al in veel dorpen door inwoners een eigen energiemaatschappij is opgericht. Her en der komen steeds meer grote zonneparken in beeld. Er wordt gezamenlijk zonnepanelen ingekocht, zonneparken ingericht en samen met subsidies lijkt er veel mogelijk te zijn. Zal het u worst zijn of uw stroom groen, grijs of zwart is áls ie maar goedkoop is en u er zoveel mogelijk op bespaart…dan is zo’n project niets voor u. Want het gaat juist om GROENE stroom en de winst die de coöperatie maakt glijdt niet terug in de zak van de leden, maar wordt opgespaard om in het dorpsbelang geïnvesteerd te worden. Er is ons voorgerekend dat, als 10% van de Banthummers meedoet dit al een 7500 euro per jaar oplevert. Dat zou betekenen dat dán een Buurthuis of glasvezel in de buitengebieden bijvoorbeeld geen droomwensen hoeven te blijven.

Duidelijk werd wel dat het geen zaak is die je even op een achternamiddag kan beslissen. Maar het is zeker de moeite waard  om te bekijken of het ook voor ons dorp een haalbare kaart kan worden. Het is nu nog moeilijk in te schatten of er veel mensen enthousiast te krijgen zijn voor dit plan en of het een soort sneeuwbaleffect kan krijgen. Maar ja, uiteindelijk is iedere sneeuwbal ooit als één vlokje begonnen.

 

<< Terug naar overzicht

Deze website is gerealiseerd door GDL Media