Hoe voorkom je woninginbraken en insluipingen

 

Omdat het dievengilde ook in het Vechtdal niet links laat liggen, is het goed om te weten dat mensen er zelf ook iets aan kunnen doen om het de inbrekers niet al te gemakkelijk te maken.

Een woninginbraak is altijd heel vervelend en heeft grote impact op de slachtoffers. De politie IJsselland heeft daarom een tiplijst samengesteld om diefstal te voorkomen:

1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Kijk op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor advies: www.politiekeurmerk.nl.

2. Doe uw voordeur én achterdeur altijd op slot, draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen de inbrekers uw deur niet met een stukje plastic open maken. Haal de sleutel altijd uit het slot. Hiermee voorkomt u dat een inbreker met een handigheidje de sleutel aan de binnenkant kan omdraaien.

3. Zorg dat inbrekers zich niet kunnen verstoppen bij uw huis. Snoei het groen goed. Plaats een buitenlamp aan de voor- en achterzijde van uw woning.

4. Laat geen ladders of andere spullen liggen die een inbreker kan gebruiken als opstap.

Hang geen adres aan uw sleutelbos, als u deze verliest kan de vinder van uw sleutelbos uw huis in.

5. Leg uw sleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis. Een inbreker weet ook dat er vaak sleutels liggen onder de mat of in/onder een bloempot.

6. Zorg dat geld, sieraden en andere waardevolle spullen zoals een laptop of I-pad niet van buiten te zien zijn.

7. Heeft u veel waardevolle spullen in huis of woont u afgelegen? Denk dan eens aan een kluis en/of een alarmsysteem.

8. Bent u een paar dagen niet thuis, vraag dan uw buren, familie of vrienden om de post op te ruimen.

9. Zorg ervoor dat uw huis eruit ziet alsof er iemand thuis is. Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting.

10. Zeg niet op uw voicemail of antwoordapparaat dat u niet thuis bent. Schrijf ook niet op sociale media dat u op vakantie bent.

Mocht men ondanks alle maatregelen toch slachtoffer zijn van een inbraak doe dan altijd aangifte bij de politie. Wanneer u een dief betrapt op iets verdachts ziet, bel dan altijd 112. Noteer het kenteken van verdachte auto’s  of het signalement van de verdachte persoon en geef dit door aan de politie.

“Laat nooit zomaar iemand binnen als je niemand verwacht. Is het op een ongebruikelijk tijdstip zoals laat op de avond of midden in de nacht, doe dan niet direct open maar kijk eerst door het raam of gebruik een ketting aan de deur.”

Behalve met woningovervallen en inbraken heeft men in het Vechtdal ook te maken gehad met insluipingen van vreemde personen die met een smoes proberen om de woning binnen te komen. Ook is het gebeurd dat mensen bij de voordeur aan de praat werden gehouden zodat handlangers via de achterdeur ongestoord hun gang konden gaan en op strooptocht kunnen voor pinpassen, contant geld of sieraden. Tips:

* Laat nooit zomaar een onbekende binnen.

* Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat gevraagd werd zoals een pen of een glas water.

* Laat geen mensen van organisaties of instellingen in huis die zonder afspraak langskomen. Bel, als u het niet vertrouwt, eerst met de organisatie waarvoor men zegt te werken om te controleren of dit waar is.

* Doe uw achterdeur op slot, ook als u thuis bent. Zo voorkomt u dat ongenode gasten uw huis betreden terwijl u aan de deur staat te praten met een handlanger.

Meer informatie is te vinden op: www.politie.nl , www.meldmisdaadanoniem.nl , www.slachtofferhulp.nl , www.politiekeurmerk.nl

<< Terug naar overzicht

Deze website is gerealiseerd door GDL Media